Rozpoczęły się wakacje i nadszedł czas podsumowań. To był pracowity rok dla Fundacji EDU.

v2_logo_fundacja_EDU_AKCEPT_GRADIENT

Z szerokiej oferty zajęć edukacyjnych największym zainteresowaniem cieszyły się:
zajęcia Literkowe ABC dla dzieci w wieku 2-3 lat
zajęcia Literki Małe i Literki Duże dla dzieci w wieku 3-6 lat
zajęcia Snajperzy dla dzieci klas 1-3
język angielski dla przedszkolaków i dzieci szkolnych
zajęcia indywidualne wspomagająco – rozwijające dla dzieci szkolnych
zajęcia „Mały Architekt”.

Tegoroczni maturzyści i uczniowie klas 1 i 2 też intensywnie pracowali przygotowując się do tego ważnego egzaminu. Wszystkim nauczycielom serdecznie dziękujemy za współpracę i fachowe przygotowanie.

Ale, że nie samą nauką człowiek żyje ….. Czas spędzony w EDU to czas zabawy i kreatywnych spotkań.

We wrześniu bawiliśmy się z rodzicami na pikniku inaugurującym powołanie Fundacji EDU. Były zabawy, grill, leśna sesja fotograficzna.
W ramach projektu „Post – turysta 2016” przeprowadziliśmy w I LO oraz w Fundacji EDU warsztaty bezpiecznego i mądrego podróżowania (wrzesień / październik). Warsztaty poprowadzili Paweł Cywiński – orientalista, kulturoznawca, doktorant na Wydziale Geografii i Studiów Regionalnych UW oraz Maria Złonkiewicz – kulturoznawczyni i bałkanistka.
W październiku rozpoczęliśmy akcję „Dołącz do nas – pomóż rówieśnikom na Wschodzie”. Z wielkim sukcesem i pełnym bagażnikiem dary odjechały na Ukrainę i Białoruś.
Zorganizowaliśmy psychologiczne spotkanie dla Rodziców ” Jak wychować dzieci i młodzież do prawdziwej wolności”. W listopadzie gościliśmy autorkę poradników psychologicznych, panią Bognę Białecką. W Kanie, przy udziale szeregu rodziców wysłuchaliśmy jej ciekawego wykładu.
Grudzień był dla nas okresem warsztatów twórczych. „Kolorowy świat Chemii” cieszył się niesamowitym zainteresowaniem. Warsztaty poprowadził dr chemii Michał Mazur.
Przerwę świąteczną spędziliśmy bawiąc się z Papierowym Potworem na warsztatach „Zimowe inspiracje”. Dziękujemy pani Oldze Szekalskiej za ten twórczo spędzony czas.
Pomiędzy świętami a feriami nasi nauczyciele przeprowadzili próbne matury – pierwsze starcie z trudnymi zadaniami było potrzebne, aby określić dalszą drogę do nauki.
Nowy rok zaczęliśmy podróżniczo. Warsztaty „Przez Tybet i Himalaje” tak bardzo zainteresowały dzieciaki, że sala pękała w szwach 🙂. Mamy nadzieję, na dalszą współpracę z panią Magdaleną Moll – Musiał.
W ferie zimowe tworzyliśmy nowatorskie karmniki dla ptaków podczas warsztatów technicznych, które poprowadziła pani Dagmara Pszeniczna. Stukaliśmy, pukaliśmy, było głośno i radośnie. „Popatrz Tato, co Ty na to” to czas spędzony w świetnym towarzystwie.
Genialnie bawiliśmy się podczas wieczoru piękna dla mam i córek. Kiedy pani Katarzyna Kluz prowadziła warsztaty makijażu dla mam, córki robiły to, czego mama w domu nie pozwala. Oj, działo się, działo….
Dla najmniejszych zorganizowaliśmy plastyczne spotkania twórcze, podczas których wykorzystaliśmy elementy sensoplastyki. Było…. kolorowo. Te szalone warsztaty poprowadziła pani Dagmara Pszeniczna.
Zimowy czas był dla EDU bardzo aktywny. Tym razem dla młodzieży licealnej przeprowadziliśmy warsztaty dziennikarskie. Pierwszą część poprowadził pan Arkadiusz Mierzwa – dziennikarz telewizyjny prowadzący show „Firmowe rewolucje” oraz pani Katarzyna Ingram – dziennikarka Polskiego Radia.
Zdobyliśmy też nowe doświadczenie, dzielnie walcząc do końca z dzieciakami i rodzicami w projekcie Tesco „Wyroluj nudę”. Były animacje i zabawa. Dziękujemy wszystkim, którzy bardzo mocno się zaangażowali w nasza promocję. Cieszymy się, że byliście z nami !
W kwietniu przeprowadziliśmy świąteczne warsztaty rękodzieła. „Jaja na warsztatach” były genialne. Starszą grupę poprowadziła w tej twórczej pracy pani Aneta Łucka, a młodszą pani Dagmara Pszeniczna.
W maju mocnoooo trzymaliśmy kciuki za naszych maturzystów !!!
W maju również dołączyliśmy do akcji Powitanie Lata Powiatu Mieleckiego. Razem z dzieciakami zbieraliśmy nakrętki, z których został ułożony herb Mielca. Zbiórka miała bardzo szczytny cel – nakrętki zostały przekazane dla dwóch niepełnosprawnych dziewczynek.
W upalną czerwcową niedzielę na zaproszenie Stali Mielec poprowadziliśmy animacje w sektorze rodzinnym podczas ostatniego meczu sezonu.
Na koniec przeprowadziliśmy i rozstrzygnęliśmy głosami internautów konkurs plastyczny. Razem z FKS STAL Mielec ufundowaliśmy nagrody w tym konkursie.
Końcówką roku prowadziliśmy również zajęcia zdrowego żywienia wykorzystując i bawiąc się carvingiem. Ale to były inne zajęcia bo….. . Owocowe Literki bardzo się podobały wszystkim dzieciakom. Było smacznie… Dziękujemy pani Magdalenie Winiarz, autorce bloga kulinarnego Fiołkowe Talerze za te twórcze, zdrowe i apetyczne spotkania. Gościliśmy również Mistrza w układaniu kostki Rubika Jakuba Kipę. To było wspaniałe spotkanie a nawet spełnienie marzeń dzieciaków.
Przez cały rok wspieraliśmy w konkursach plastycznych i imprezach, dzieci z mieleckich przedszkoli ofiarowując im drobne nagrody 🙂.
Zakończyliśmy ten aktywny i owocny rok, bawiąc się 1 lipca na fundacyjnym pikniku. Obchodziliśmy również wtedy 1 urodziny Fundacji EDU. Było sportowo, słodko i wesoło.

Był to bardzo pracowity i wspaniały rok, pełen wesołego śmiechu dzieci i naukowej atmosfery. Teraz czas na zasłużony wypoczynek.
Dziękuję wszystkim naszym SYMPATYKOM i KURSOWICZOM, NAUCZYCIELOM I PROWADZĄCYM życząc spokojnych, bezpiecznych i cudownych WAKACJI !!!
Dziękuję również naszym partnerom / sponsorom:
firmie produkcyjno – usługowej Woyform Wojciech Niedbała
firmie TARGUM
firmie BRW sp.z o.o.
firmie COBI
firmie Zielona Budka Mielec
firmie Kate Furniture Design Katarzyna Sypek – Machnik
FKS Stal Mielec
MOSiR
Osobiście dziękuję też Radzie Fundacji za wsparcie, pomoc i dobre słowo w ważnych chwilach.
Dziękuję moim współpracownikom i wolontariuszom. Wiem, że na Was mogę liczyć !!!
Wielkie dzięki dla grafika, który tworzył cudne plakaty i reklamy, zawsze na czas i o każdej porze doby.

Prezes Fundacji EDU
Anna Piękoś